Mediul online in zona de resuse umane si mai ales de recrutare, este plin de recomandari, sugestii si sfaturi legate de cum ar trebui procedat pentru a avea recrutari de succes. Tendintele in ultima perioada merg spre noutate, spre diferit, spre a gasi alte si alte modalitati de a identifica la candidati exact ceea ce cauti, pe de o parte, dar si de a gasi in timp util ceea ce nu vrei sa descoperi la noul angajat.

Se vorbeste mult despre diverse teste care de care mai sofisticate pentru a descoperi diverse abilitati ale candidatilor, studii de caz si chiar centre de evaluare pentru a observa cum reactioneaza si decide in situatii contextuale, etc.

Dincolo de instrumente, tehnici si proceduri, recrutarea in 2015, mai mult ca niciodata, are cateva puncte nevralgice, aceleasi indiferent de tipul companiei sau marimea acesteia sau de complexitatea jobului pentru care recrutam:

  1. Sa luam decizia corecta de angajare, adica sa alegi exact pe cel de care ai nevoie
  2. Sa finalizam procesul de recrutare intr-un timp scurt
  3. Sa avem costuri cu recrutarea cat mai reduse

In plus, sunt multe de spus

…referitor la cum sa fie omul nostru, iarasi elemente mai mult sau mai putin comune pe care toti recrutorii le cauta la candidati:

  1. Sa se integreze in timp scurt
  2. Sa fie capabil sa se automotiveze
  3. Sa dispuna de resurse interne care sa-i asigure un bun nivel de energie
  4. Sa-si doreasca sa se dezvolte
  5. Sa ramana mult timp in companie, etc

Si pentru ca sunt multe de spus despre cum se poate face recrutare diferit si mai ales sanatos, nu voi adauga un sir lung de recomandari despre cum sa faceti si cum sa nu faceti sau ce greseli ati putea comite.

Voi prezenta un studiu de caz concret, astfel lasand la lumina si cum anume s-a realizat recrutarea, cat de putin a durat si cum s-a luat decizia de angajare. Fiecare dintre voi va putea compara cu modul in care derulează astfel de procese in propria companie.

Exemplul prezinta un proces de recrutare pentru un post de HR talent management specialist.

Image Caption

In acest moment va puteti intreba: dar, voi avea candidati? vor fi suficienti candidati sa am de unde alege pe cel mai bun? vor dori sa intre pe link sa completeze profilul de baza? voi avea candidati de calitate? cate zile vor fi necesare pana voi colecta un numar semnificativ de cv-uri?

De fapt, are loc atat eliminarea celor care nu corespund criteriilor minime cat si evaluarea potentialului celor care sunt eligibili. Nu vor fi citite deloc CV-uri care nu corespund sau aplicatii nepotrivite! Stim cu totii cat de mult timp se pierde cu aceste CV-uri.