
Cum arăta lumea muncii acum doar câteva decenii în urmă?
Te-ai dus la serviciu dimineața, ai muncit opt ore și apoi ai plecat acasă. Nu aveai cum să-ți accesezi mesajele și documentele importante de pe canapea sau din oricare alt loc. Trebuia să fii la birou pentru a-ți face munca și asta a fost.
Dar astăzi?
Angajații, de oriunde doresc, pot accesa cu ușurință informațiile de care au nevoie, pentru a-și duce munca la bun sfârșit, fără probleme sau ambuteiaje rutiere.
Forță de muncă mai tânără. Schimbarea cerințelor.
În timp ce accesul fără restricții la tehnologie este cu siguranță este un factor important în trecerea de la orele de muncă tradiționale la un mod de muncă flexibil, noua generației de tineri de asemenea joacă un rol cheie în acestă schimbare.
Fiecare generație de tineri care intră în piață muncii schimbă ecosistemul, forțându-i pe angajatori să se adapteze nevoilor și cerințelor lor. Născuți în era digitală, acești tineri au o abordare nouă față de mediul de lucru, nu uitați că Generația Z nu își poate aminti o perioadă fără rețeaua de socializare, cumpărăturile online și aplicațiile mobile. Totul este disponibil online și se așteaptă ca munca să fie la fel.
Care sunt beneficiile unui program de lucru flexibil?
Există încă o mulțime de companii care au o politică de lucru standard dar mulți fac schimbări în programul de muncă, pentru că le păsa mai mult de ceea ce fac angajații și mai puțin despre când și unde o fac. Majoritatea angajaților respondenți unui studiu derulat în 80 de țări susțin că ar alege un loc de muncă care le oferă un program de lucru flexibil, în detrimentul uneia care nu oferă acest lucru. Flexibilitatea nu face doar angajații mai fericiți și mai sănătoși, ci face și forța de muncă mai productivă: 85% dintre firme confirmă faptul că productivitatea lor a crescut datorită unei flexibilități mai mari. Mai mult chiar, peste 40% dintre intervievați au raportat o îmbunătățire cu cel puțin 21% a productivității datorită programului flexibil de lucru. În cele din urmă, există un beneficiu incredibil de important, dar dificil de cuantificat: încrederea. Atunci când liderii au încredere în angajații lor fără a fi nevoie să-i vegheze în permanență, angajații se simt împuterniciți. Nimănui nu-i place un manager care îl simți cum îți suflă în ceafă chiar dacă nu este în spatele tău, flexibilitatea demonstrează angajaților că dvs. aveți încredere în ei .
Cum să treceți la un program de muncă flexibil corect?
Iată câteva sfaturi pentru a face acest lucru într-un mod care nu vă va lăsa să vă întrebați dacă sarcinile sunt de fapt îndeplinite.
1. Promovați o cultură care să susțină flexibilitatea
Primul pas este încurajarea unei culturi de autonomie și responsabilitate.
Programele de lucru flexibile nu funcționează atunci când angajații nu au libertate în realizarea proiectului și necesită monitorizare constantă.
Rezistați la nevoia de a controla!
Când oferiți echipei flexibilitate sporită, sunteți tentant să monitorizați fiecare mișcare pe care o fac, doar pentru a vă calma nervii. În schimb, împuterniciți-vă membrii echipei să-și creeze propriile metode de realizare a proiectelor, după cum consideră ei că ar fi mai potrivit. În orice caz, în continuare ar trebui să monitorizați proiectele pentru a oferi feedback și pentru a oferi îndrumări dar nu a stârni sentimentul de proprietate, punând la îndoială în mod constant progresul și abordarea lor
2. Expuneți clar așteptările
Deși acest lucru este întotdeauna important, este deosebit de important atunci când oamenii lucrează în afara biroului. Oferiți toate detaliile și cerințele necesare ale proiectului, pentru a evita confuziile și neînțelegerile ulterioare. De asemenea, definiți etapele cheie, obiectivele finale și valorile de succes din momentul începerii proiectului. Aceste detalii se concentrează, de la timpul în care sarcinile ar trebui finalizate, până la munca care trebuie făcută și valorile pe care ar trebui să le dezvăluie.
3. Începeți de la Mic
Adaptarea la un program de muncă flexibil trebuie să fie treptată, nu veți trece brusc la o schimbare, veți începe să le oferiți angajaților o zi de muncă la domiciliu în fiecare săptămână/lună sau poate veți începe să oferiți opțiunea de a participa la ședințe de la distanță, astfel încât angajații nu trebuie neapărat să fie la birou. Aceste mici modificări vă permit dvs. și membrilor echipei dvs. să vă adaptați cu ușurință la un program de muncă flexibil, fără a fi deodată copleșiți de o schimbare uriașă. În plus, această schimbare făcută lent, vă oferă posibilitatea de a perfecționa procesele necesare și de a oferi tuturor control asupra propriului său program de lucru.
4. Utilizați o platformă de gestionare a proiectelor
Utilizarea unei platforme de management al muncii este un alt pas înțelept care vă asigură realizarea a câteva lucruri importante:
Definirea succesului și alinierea echipelor – este importantă identificarea reperelor cheie și a valorilor de succes. Puteți seta KPI-uri de echipă/departament și să le înregistrați în platforma de management a muncii. Acest lucru nu numai că vă mărește vizibilitatea dar și servește ca o amintire constantă la ce lucrează echipa dvs., de asemenea membrii echipei își pot actualiza progresul pentru obiectivele pe care le vor îndeplini, indiferent când sau unde lucrează.
Comunicarea eficientă cu echipa – un instrument de colaborare online, vă menține conectat cu echipa dvs. și membrii echipei dvs. conectați unul cu celălalt. Utilizarea unei platforme de management al muncii oferă tuturor un loc, în care să comunice online cu privire la anumite proiecte.
Reducerea ședințelor și eficientizarea lor – este adevărat că programele flexibile îngreunează programarea întâlnirilor față în față. Dar cât de productive sunt într-adevăr aceste întâlniri? Un instrument de colaborare online înlocuiește nevoia de a petrec multe întâlniri doar cu scopul de a afla lace etapă a proiectului se află fiecare angajat. Atunci când doriți să organizați ședințe, le puteți înregistra în agenda de pe platforma de colaborare online, notați care este scopul și despre ce veți comunica astfel va fi vizibil și accesibil tuturor celor din echipa dvs..
Transparență și încredere sporită – un instrument de colaborare și gestionare a muncii ales corect, are tablouri de bord personalizate unde pot afișa membrilor echipei și managerilor, starea tuturor proiectelor, precum și volumul de muncă al fiecărui angajat. Acest lucru nu numai că îi menține pe membrii echipei organizați dar vă oferă încredere că munca progresează, indiferent dacă angajații sunt sau nu la birou.
Sunteți gata pentru a face schimbări?
Programul standard de opt ore pe zi la oficiu, a fost actual o perioadă îndelungată de timp dar standardele se schimbă rapid și în continuu. Angajații de astăzi nu numai că apreciază dar așteaptă flexibilitate și încredere din partea angajatorilor. Dacă intenționați să conduceți o echipă productivă și cu performanțe înalte, trebuie să le oferiți angajaților posibilitatea de a-și organiza lucrul într-un mod care le convine cel mai bine.
„Leaderii excepționali fac tot posibilul și încă puțin pentru a crește încrederea de sine a angajaților lor. Dacă oamenii cred în ei înșiși, este uimitor ceea ce pot realiza.”
Sam Walton
Articol realizat de către Elena Drabcinschii,
Consultant Superior Recrutare la VASEROLE HR Business Partner